Знайдено Y-хромосому Аарона?

Згідно з біблійною хронологією, Бог наказав освятити Аарона, щоб він став першим священиком Ізраїлю близько 3400 років тому. Після Аарона священиком став його син, і так посада священика передавалася від батька до сина доти, доки офіційно посада священика перестала існувати з руйнуванням Єрусалиму в 70 році від Р. Х. Після цього батьки розповідали дітям, що вони походять із роду священиків. І хоча до наших часів дійшли тільки ці усні перекази, сучасний іудаїзм досі шанує нащадків Аарона. У наш час їх називають коханім (cohanim), це множина від слова кохен (cohen), що означає «священик» давньоєврейською.

Наш сучасник-генетик задався питанням: чи є спосіб підтвердити усну історію. Він виходив з наступного: якщо всі коханім, що живуть у наш час, є потомками Аарона, і якщо усна історія говорить правду, сучасні коханім повинні мати спільні ділянки ДНК в Y-хромосомі. (Y-хромосома передається від батька до сина практично незміненою.) Перше дослідження генетиків стосувалося двох генетичних маркерів 188 євреїв з Ізраїлю, Канади та Великобританії. 68 осіб із зазначеної кількості стверджували, що вони – коханім.

Результат першого дослідження показав, що у всіх коханім були специфічні ділянки Y-хромосоми, несхожі з аналогічним матеріалом в інших євреїв. Друге дослідження, проведене за 12 маркерами Y-хромосоми у 306 чоловіків-євреїв, дало подібні результати — у всіх коханім була характерна Y-хромосома. Результати дослідження хромосом недвозначно вказують на те, що і біблійна, і сучасна усна історія священицтва Ізраїлю абсолютно гідні довіри.

#ДеньзТворцем


Книга Вихід 40:13

«I зодягнеш Аарона в священні шати, і помажеш його, і освятиш його, — і він буде священнослужити Мені».

Молитва: Отче Наш Небесний, я дякую Тобі за те, що я став Твоїм священиком у Христі. Амінь.