Знайдено аудіозапис, якому 1300 років

Якщо ви бачили фотографії пірамід майя, ви, напевно, пам’ятаєте, що на більшості з них є сходи, сходинки яких йдуть від підніжжя піраміди до її верху. І ось фахівець з акустики запропонував цікавий доказ того, що ці сходинки насправді не що інше як найдавніший аудіозапис.

Якщо стати перед сходами Піраміди Кукулькана в Чичен-Іце, Мексика, і ляснути в долоні, можна почути дивну, низхідну луну. Якщо ви знаєте птаха кетцаль, чиє яскраве червоне та зелене пір’я так цінували древні майя, ви можете впізнати у звучанні луни крик цього птаха.

Коли сонограму крику кетцаля порівняли із записом луни, відбитої від сходів піраміди, вони виявилися напрочуд схожими. Обидві починаються на частоті близько 1500 герц і знижуються з однаковою швидкістю нижче 1000 герц. Ще цікавішим є те, що на цій піраміді є зображення Кетцалькоатля в накидці з пір’я кетцалю. За легендою, Кетцалькоатль наполовину був птахом кетцаль. Фахівці з культури майя не сумніваються, що майя були досить розумними, щоб «вбудувати» в піраміду механізм для отримання луни з особливим звучанням, а акустики виявили схожий ефект у храмі Ушмаль у Мексиці.

Біблія каже, що до восьмого покоління люди вже користувалися музичними інструментами. І ці піраміди можуть бути доказом того, що ми були створені зі здатністю розуміти та використовувати звук, як сказано в Біблії у перших її розділах.

#ДеньзТворцем


Книга Буття 4:21 «А ім’я його брата — Ювал: він був тим, хто винайшов псалтир і гусла».

Молитва: Дякую Тобі за те, що Ти подарував нам звуки та музику, Отче Наш Небесний. Прошу Тебе – нехай мене завжди наповнює хвала Тобі. Амінь.