Жук захищає молодь фунгіцидом

Жук лубоїд сосновий південний – справжнє лихо для Південно-Східної Америки. Лубоїди прогризають ходи в деревині сосен, через що дерева часто гинуть, а якщо виживають, то стають непридатними для деревної промисловості. Сосни, що вижили, стоять, вкриті неприємним блакитним нальотом – це грибок, який жуки залишають у пророблених ними ходах-тунелях.

Грибок проростає зі спор, які знаходяться в спеціальних «кишеньках» під шиєю лубоїда. Він розростається, перетворюється на зарості, і цим грибком будуть харчуватися личинки лубоїда, коли вилупляться з яєць. Але не все так просто – деякі види кліщів інфікують жуків. І у кліщів є свій грибок, яким вони харчуються. Цей грибок личинки жука не їдять. Найгірше те, що «кліщовий» грибок більш життєздатний, ніж «жучиний», і швидко витісняє його. А на цей випадок у лубоїдів є спеціальні бактерії. Бактерії виділяють особливий фунгіцид – ця речовина знищує грибок, який приносять із собою кліщі, під корінь, а грибку, яким харчуються малятка-лубоїди, не шкодить абсолютно. Так що молодь соснового південного лубоїда все-таки отримує свій грибний садок і багато їжі в цьому саду.

Природні фунгіциди й антибіотики оточують нас. Гісоп, який Бог закликає Свій народ використовувати в церемоніях очищення, – це природний антибіотик. Відтоді люди навчилися використовувати різноманітні антибіотики, але як жук дізнався, який фунгіцид потрібно використовувати для захисту своїх личинок? Очевидно, що ці відносини організував Бог, який створив світ.

#ДеньзТворцем


Псалом 51:9

«Зніми мій гріх, скропи мене гісопом, очисть мене, щоб забілів, мов перший сніг».

Молитва: Дякую Тобі, Отче наш, за те, що я очистився від скверни гріхів кров’ю Ісуса Христа. Амінь.