Як захищається лімська квасоля

Деякі види рослин можуть отруїти чи відлякати хижака. Але лімська квасоля використовує набагато витонченішу стратегію захисту, за допомогою якої не тільки попереджає навколишні квасолі про можливий напад, а й викликає захисників.

Хто працював із рослинами, той знає про павутинних кліщів. Їх буває безліч різних видів, але для лімської квасолі найнебезпечніший – двоплямистий павутинний кліщ. Ці кліщі впорскують слину в тканини рослини, розчиняючи їх. А ось хижий кліщ харчується якраз двоплямистими павутинними кліщами, він один із найстрашніших ворогів. Хижі кліщі малі й пересуваються туди, куди їх несе вітер.

Коли двоплямисті павутинні кліщі нападають на лімську квасолю, рослина посилає у повітря особливий хімічний сигнал. Коли цей сигнал доходить до найближчих рослин квасолі, вони теж починають виділяти ті ж хімічні речовини, посилюючи сигнал, хоча на них ніхто не нападає. Сигнал містить різні повідомлення для різних видів. Павутинних кліщів, які не сидять на постраждалій рослині, цей сигнал відлякує. З іншого боку, хижі кліщі, які вітер проносить повз цю зону, залишаються там і поїдають двоплямистих кліщів. В результаті лімська квасоля захищає себе, надсилаючи адресні повідомлення трьом різним видам одночасно!

Розумна стратегія захисту лімської квасолі не піддається поясненням еволюціоністів. Але її легко пояснити тим, що Творець піклується про всі творіння.

#ДеньзТворцем


Псалом 20:2

«В тривожний час нехай Господь озветься, Бог Якова хай захистить тебе».

Молитва: Господи, дякую Тобі за те, що Ти захищаєш мене від гріха, смерті та диявола. Амінь.