У чому сила квітів?

Ми вже розповідали про те, як деякі орхідеї обманюють жуків та інших комах-запилювачів, приваблюючи їх до своїх квіток. Насправді, вчені виявили, що кілька сотень видів орхідей приваблюють комах, імітуючи їхніх статевих партнерів. А зовсім нещодавно відкрили орхідею-чемпіона серед ошуканців, причому вона не тільки найвдаліше імітує приманку, вона робить це зовсім по-іншому.

У цієї орхідеї, відомої під латинською назвою Ophrys speculum, квітки схожі на самку оси, яка запилює цю рослину. Але в орхідеї є ще й секретна зброя – запах. Тоді як більшість орхідей, що приваблюють запилювачів імітацією їхніх самок, змішують десятки хімічних речовин, щоб відтворити запах самки комахи-запилювача, ця орхідея діє вузькоспеціально. Вона виділяє тільки 10 речовин, усі – унікальні, перед якими оси не можуть встояти. Одну з речовин раніше зустрічали тільки в медоносних бджіл. Інші орхідеї можуть привернути до себе тільки недосвідчених запилювачів, а ця орхідея примудряється обдурити навіть найдосвідченіших ос. А все тому, що атрактант, тобто речовина, що приваблює ос, у квітки сильніший, ніж у самок ос.

Зрозуміло, що орхідеї на хімії не розуміються, і вони не могли дослідити поведінку ос, перш ніж квітці знадобився хтось, щоб переносити пилок. Очевидно, що така поведінка організована мудрим Творцем за Його задумом. Творцем, який створив і ос, і орхідеї.

#ДеньзТворцем


1 Послання Івана 1:8

«Якщо ж ми стверджуємо, що не маємо гріха, то обдурюємо самі себе. Це означає, що немає в нас правди». 

Молитва: Отче наш, допоможи мені вберегтися від тяжіння гріха-обманщика, і завжди покладатися на Ісуса Христа в пошуках прощення. Амінь.