Тварини – спритники та шахраї

Шахраї вигадують складні схеми, щоб обманювати людей і виманювати у них гроші чи майно. Успішні шахраї розважливо і розумно йдуть до своєї шахрайської мети. Нам не слід було б очікувати такої розумної, цілеспрямованої, хоч і неправедної поведінки у тварин. Та ось тільки Біблія каже, що обман – це норма поведінки для всіх, відколи гріх увійшов у цей світ.

На подив, вчені знайшли деякі види тварин, які обманюють своїх побратимів. Група дослідників два роки вела спостереження за ставком, вивчаючи поведінку жаби-крикуні. Виявилося, що коли стороння жаба потрапляє до спільноти жаб ставка, навіть наймолодші жаби намагаються залякати її. Для цього вони квакають на низьких тонах, набагато нижче, ніж зазвичай. Низький голос – значить, велика жаба, так молоді жаби обманюють чужинця. Інша група вивчала афро-азіатського манливого краба. Якщо самець краба втратить клешню, вона виросте наново, але росте дуже повільно. Тому краб швидко вирощує собі фальшиву клешню (тільки хітинову оболонку від неї), і спокійно чекає, доки не виросте справжня. Битися такою клешнею неможливо, але загрозливо помахати перед рештою самців – цілком. А ще такою клешнею зручніше махати, здійснюючи ритуал залицяння. Самки віддають перевагу тим, хто швидше махає клешнею, так що порожня і легка клешня-обманка дає самцю перевагу.

Тварин не можна звинуватити у неправедній чи злочинній поведінці, але людина несе відповідальність за свої дії. Ми дякуємо Богові за те, що Він послав Свого Сина, щоб очистити нас від провини за гріхи.

#ДеньзТворцем


Послання до Колосян 2:8

«Стережіться, щоб ніхто не захопив вас пустими й оманливими ідеями, що йдуть від людських традицій …»

Молитва: Дорогий Господи, вкажи мені, де мене обманом залучили до брехні. Амінь.