Справжні мурашині ферми

У сімействі мурах більше 200 видів. І всі види мурах так чи інакше займаються «фермерством» для отримання їжі. І всі вони досить просунуті фермери, не гірші за сучасних навчених фермерів-людей. Мурашині ферми можна побачити всюди – від тропіків до Нью-Джерсі. Спеціалізація мурах-фермерів зводить нанівець всі спроби еволюційного пояснення походження мурах.

Одним із прикладів можуть бути тропічні мурахи-листорізи. Листорізи відрізають і збирають шматочки листя, подрібнюють їх і роблять мульчу. На цій масі вони вирощують гриби, якими потім харчуються. Гриби вирощуються з гриба-«розсади», який зберігається в підротовій сумці королеви цієї колонії. А королева принесла цей шматочок гриба з тієї мурашиної родини, де виросла. Спеціальне порожнє відділення під ротом мурашиної матки, яке служить виключно для перенесення та зберігання грибної розсади для нової колонії, – чи це не свідчення Божого задуму?

Травна система мурах теж особлива, і влаштована так, що відходи життєдіяльності мурах – готове добриво для «городу».

Більше того, мурахи регулярно прополюють свої поля. Спеціальні мурахи оглядають грибницю щодо шкідників, саме цвілевого грибка. Усю знайдену плісняву мурахи забирають подалі від майбутнього врожаю. А щоб не занести ні частинки шкідника назад у гніздо, до грибного поля, мураха ретельно очищає себе, перш ніж повернеться назад до грибниці. І це знову вказує нам на Божественний задум. Крім того, мурахи виробляють гербіциди та антибіотики, якими обробляють свої поля – і це знову на користь задуму. А для того, щоб збільшити продуктивність своїх посівів, мурахи проріджують та обрізають грибницю та гриби.

Така спеціалізована поведінка і така особлива будова однієї істоти свідчить проти еволюційного походження.

#ДеньзТворцем


Книга Приповістей Соломонових 6:6-8

«Іди до мурашки, лінюху, поглянь на дороги її – й помудрій: нема в неї володаря, ані урядника, ані правителя; вона заготовлює літом свій хліб, збирає в жнива́ свою їжу».

Молитва: Я вихваляю і прославляю Тебе, Отче, за свідчення Твоєї слави. Амінь.