Про що говорять курки?

Кожен чув, що наша здатність ділитися з іншими людьми своїми думками є однією з унікальних людських якостей. За еволюційними мірками мова вважається показником високого розвитку. Імовірно, у курок не було жодної думки, якою варто було б поділитися з іншими. Нині така думка спростовується достатньою кількістю досліджень систем спілкування у тварин.

Більшість досліджень було спрямовано на пошук схеми, за якою різні види тварин будують сигнали, що попереджають про небезпеку. Наприклад, вчені виявили, що зелені мавпи мають певні сигнали для кожного виду небезпеки. Якщо загроза – це велика хижа тварина типу тигра, мавпи видають сигнал «врррр». За цим сигналом усі мавпи в межах чутності миттєво злітають на дерева. Якщо зграї загрожує орел, сигнал тривоги – бурчання, і почувши його, тварини ховаються на землі у рослинності. Якщо поблизу змія, тварини попереджають один одного про небезпеку звуками, що клацають та щебечуть. Це – сигнал розпрямитися та оглянути землю на предмет змії, що підповзає. Дослідники були приголомшені, виявивши, що залежно від типу загрози мавпи застосовують різні типи сигналів небезпеки, і кожному сигналу відповідає певна реакція.

Інші тварини, наприклад, котячий лемур, виявилося, можуть похвалитися власною розвиненою системою спілкування. І так, навіть у дурненьких курок є своя мова сигналів, і курячою мовою «Небезпека! Лисиця!» звучить зовсім не так, як «Небезпека! Коршун!».

Так що особливою людину робить не здатність до спілкування, передачі інформації, а те, що ми були створені за образом і подобою Творця, і що отримали спокуту кров’ю Христа.

#ДеньзТворцем


Перше послання до Коринтян 15:49

«І як ми носили образ земного, так носитимемо образ небесного».

Молитва: Дякую Тобі, любий Отче, що Ти створив мене для стосунків з Тобою, і що Ти дав мені відкуплення. Амінь.