Наскільки гарна ваша пам’ять?

Пам’ятаєте, скільки молока залишилося у холодильнику? Пам’ятаєте, скільки там недоїдених продуктів, і у яких контейнерах лежить кожен продукт? Така пам’ять називається епізодичною. Вона дає можливість подумки «відмотати події» назад та згадати подробиці дії чи події у минулому. Досі вважалося, що епізодичну пам’ять мають лише люди, хоча деякі вчені вважали, що мавпи і щури теж можуть похвалитися таким типом пам’яті.

Зараз, на подив дослідників, виявилося, що деякі види птахів роблять запаси корму, запам’ятовуючи місця засіків за допомогою епізодичної пам’яті. Улюблені ласощі блакитної кущової сойки — личинки воскової вогнівки або воскової молі. У процесі дослідів сойкам дали побачити, що личинка за кілька днів псується і стає непридатною для харчування. Вчені дали сойкам личинок і приготували місце, куди сойки могли б сховати личинок молі – заповнені піском ємності для льоду. За кілька днів сойкам видали ще одну їх улюблену їжу – арахісові горіхи, стільки, щоб птахи захотіли зробити з них запас.

Пізніше птахам дали можливість зібрати сховані скарби. Сойки, які були в курсі, що личинки за кілька днів стають неїстівними, навіть не спробували їх відшукати та зібрати. Вони шукали тільки горішки і пам’ятали, куди їх сховали. А сойки, які не знали про те, що моль псується, спершу збирали личинок.

В іншій серії дослідів північноамериканські горіхівки пам’ятали, куди закопали запаси їжі 9 місяців тому. Це факти вельми несподівані для еволюціоністів, вони не могли передбачити такі здібності у тварин, яких ставлять на нижчий рівень розвитку в порівнянні з людиною. Ми бачимо, що Бог не тільки дає цим істотам їжу, якої вони потребують, але ще й забезпечив їх завидною епізодичною пам’яттю не гіршою за людську.

#ДеньзТворцем


Євангеліє від Луки 12:24

«Дивіться на ворон, які не сіють, не жнуть, не мають ні комори, ні клуні, а Бог годує їх. Наскільки ж більше за птахів ви варті!»

Молитва: Я пам’ятаю і дякую Тобі за все добре, що Ти зробив для мене, Господи. Амінь.