Лосось та його кольорові сигнали

Коли лососі вилупилися з ікринок, вони залишаються в річках, де з’явилися на світ, від одного до чотирьох років. Там вони займають кормові території та ростуть, готуючись до важкого життя у морі. Це означає, що в річці можуть жити і мальок, що тільки вилупився, і лосось, який вже три роки тому закріпив за собою територію, де він годується. Але цій рибі було надано вроджене вміння захищати територію без бою з іншими рибами.

У молодого лосося на спині та боках є темні овальні плями, а також тонка смужка навколо кожного ока. Коли молоді лососі намагаються захопити для себе територію, у риби, яка відчуває, що програє, плями на шкірі темніють. Коли риба, що програє «битву», вирішує припинити протистояння, плями стають зовсім темними, а смужка навколо очей стає щільним майже чорним кільцем. Це сигнал про припинення «битви».

Вчені Університету Глазго у Шотландії вивчали 40 сутичок молодих лососів. Вони виявили, що коли риба опиняється в ситуації суперництва, у більшості випадків лосось, що програв, демонстрував потемніння забарвлення. Якщо в жодної риби не потемніли плями, зробили висновок вчені, це означає, що за тих обставин реального суперництва не було.

Це дивовижне відкриття показує нам, що лосось може дати нам урок. Вони були створені із вбудованою системою, де при протистоянні суперник не поранить суперника. Ті з нас, хто відроджується у Христі, іноді також потрапляють до ситуації вимушеної конфронтації. Але якщо ми вирощуватимемо у собі смирення Ісуса, ми зможемо вирішувати протистояння мирним шляхом.

#ДеньзТворцем


Послання до Римлян 12:18

«Якщо це можливо і якщо це залежить від вас, живіть у мирі з усіма людьми».

Молитва: Дорогий Батьку, дякую Тобі за моє відродження у Христі. Допоможи мені бути смиренним, щоб я міг мирно співіснувати в усьому. Амінь.