Крикливий гарем із пташиними мізками

Крикливий гарем із пташиними мізками

У Біблії часто згадується, що птахи – порівняно з людьми – не дуже розумні. Але тропічний птах якана, який живе на водоймах зі спокійною водою, показує, що не обов’язково бути дуже розумним, щоб хитрувати.

Якана належить до 20 видів птахів, де самки довірили турботу про підростаючих пташенят самцям. Коли дослідники вивчали зграю якан, вони виявили, що самці захоплюють собі територію на плаваючій водній рослинності, часто вступаючи в запеклі битви з іншими самцями. Потім самки, які більші за самців приблизно на 60%, б’ються одна з одною за виключно право зайняти території самців (переможниці можуть дістатися території відразу чотирьох кавалерів). Як тільки всі зайняли належні місця, самки йдуть у гості до кожного із самців, на відвойованій території, і спаровуються з кожним.

Як тільки в гнізда самців відкладено яйця, самки абсолютно втрачають інтерес до потомства. Татусі зігрівають яйця, допомагають пташенятам вилупитися і піклуються про пташенят до того моменту, як настає пора покинути гніздо. Але дрібні самці мають власну стратегію вирішення ситуації. Вони кричать. Дослідники кажуть, що самець, що голосить, насправді шантажує більшу самку, вимагаючи від неї уваги. Волаючий самець привертає увагу найближчих самок, які можуть захотіти забрати його у свій гарем, і самки поспішають надати йому знаки уваги. Іноді самець навіть імітує небезпеку, що змушує його самочку бігти до нього стрімголов!

Від Бога вся мудрість світу, і Він дав усім Своїм створінням достатньо мудрості, щоб провести життя.

#ДеньзТворцем


Книга Йова 28:20-21

«А мудрість звідки приходить, і де місце розуму? Бо вона від очей усього живого захована, і від птаства небесного скрита вона».

Молитва: Батьку, я дякую Тобі за Твою мудрість у Біблії. Дай мені розуміння, коли читаю Твоє Слово. Амінь.

Джерело:
Free Photos from the Internet