І навіть найменший черв’ячок прославляє Бога

Нарешті, вчені закінчили першу генетичну карту (геном) живої істоти, і результат цієї роботи, безсумнівно, вказує на існування Творця. Генетичну карту зробили для нематода, крихітного хробака. Хоча організм хробака складається з трохи більше, ніж тисячі клітин, він багато в чому схожий на складніше організовані тварини. У нього є нервова система, мозок, і він розмножується статевим шляхом, а не шляхом розподілу.

Вчені думали, що у хробака з його шістьма хромосомами буде приблизно 6000 генів. Але дослідивши 97 мільйонів нуклеотидів ДНК хробака, вони виявили майже 20 000 генів. Вчені вважають, що близько 3000 з цих генів є життєво важливими для всіх клітин тварин та людини. А це означає, що вивчаючи ці гени черв’яка, вчені отримують інформацію про ці ж  гени, але в людському організмі. Найважливіші гени зосереджені у центрі кожної хромосоми, менш значимі – розташовані по кінцях хромосоми. Дослідники зазначили, що значні гени у центрі краще захищені.

Геном нематод не тільки значно складніший, ніж уявлялося, він ще й елегантно організований. Генетичний код – це найскладніша інформаційна система, яка б ніколи не виникла нізвідки, по сліпій випадковості. Нині ж ми знаємо, що мудрий Творець ще й забезпечив найважливішим генам додатковий захист, помістивши в центрі хромосоми. Чим більше ми дізнаємося про те, як ми влаштовані, тим більше слави Творця ми бачимо у Його чудовій роботі.

#ДеньзТворцем


Книга Йова 36:3

«Зачну́ виклада́ти я зда́лека, і Творце́ві своєму віддам справедливість».

Молитва: Отче Наш, я дякую Тобі за те, що ми так чудово влаштовані. Допоможи мені не боятися, що нові знання позбавлять Тебе Твоєї слави. Амінь.