Еволюції ця мушка не до зубів

Комахи-шкідники не часто докучають хвойним деревам. Це тому, що ефірні олії, які надають хвойним цей неповторний запах, отруйні. І якби личинка соснового пильщика перетравлювала олії та смоли, вона б отруїлася. Але личинки пильщиків з’їдають хвоїнки, а отруйні речовини, що входять до складу хвої, відкладаються в тілі комахи, щоб потім нагоді для оборони. Той факт, що пильщики не тільки харчуються сосновими голками, але й використовують отруту, що міститься в хвої, для захисту представляє серйозну проблему для еволюції — пояснити це неможливо.

Унікальна здатність личинки пильщика харчуватися хвоєю без шкоди для себе робить цих комах серйозним шкідником хвойних рослин, як у Північній Америці, так і в Європі. Секрет пильщиків частково криється в особливій будові травної системи. Саме там отруйні олії відокремлюються від поживної маси. Після чого личинка відригує отруйну речовину, і вона потрапляє у два спеціальні мішки у роті личинки, де й зберігається. Ці порожнини вкриті щільним хітином, який захищає решту рота від їдкої отруйної субстанції. А якщо на личинку нападає павук, личинка пильщика «вистрілює» крапелькою смоли, що погано пахне, у ворога. Така атака відлякує не тільки комах – вона може відігнати навіть птаха, і найчастіше хижак вирішує пошукати обід десь в іншому місці.

Еволюційними методами пояснити ці складні особливості будови та поведінки неможливо, тому що вони не могли розвинутися поступово, крок за кроком, як вимагає теорія еволюції. Якщо личинка соснового пильщика колись не харчувалася сосновою хвоєю, як у її організму з’явилися здатності поїдати голки і не труїтися їх отруйною складовою, а зберігати всю отруту, щоб використовувати її потім для власного захисту? Навіть скромна мушка свідчить про Творця.

#ДеньзТворцем


Псалом 148:10,13

«Звірі й уся худоба, плазуни й крилаті птахи,… Хай хвалять Господнє Ім’я, бо величним є Ім’я Його одного. Слава Його — на землі й на небесах».

Молитва: Господи, допоможи мені краще свідчити про твою любов. Амінь.