Бджоли та гаряча лінія оборони

Якщо бджолам загрожує хвороба або хижаки, їхня реакція, як у хворої дитини, – у них піднімається температура. Точніше сказати, у них у гнізді піднімається температура, інколи вона сягає такого рівня, що стає небезпечною навіть для самих бджіл.

Бджоли – холоднокровні істоти, але вони можуть виділяти тепло, скорочуючи польотні м’язи, при цьому не рухаючи крилами. Давно відомо, що бджоли можуть підняти у вулику температуру до 36 °С, щоб у яслах було тепло і затишно. Учені виявили, що бджоли використовують здатність «розігрівати повітря» для лікування хворого вулика. Одна з найнебезпечніших хвороб для бджолиного вулика – аскосфероз, або вапняний розплід, викликається спорами гриба. Науковці помітили, що коли з’являється небезпека зараження вулика грибом, бджоли піднімають температуру в яслах. Тож учені вирішили перевірити, як діє підвищення температури, і ввели спори гриба в три експериментальні вулики. Ще до того, як у личинок з’явилися ознаки зараження, бджоли підняли температуру в усіх трьох вуликах. В одному вулику кілька личинок перетворилися на вапняні грудочки, а в двох інших залишилися абсолютно здоровими. Виявилося, що бджоли використовують цю ж стратегію, коли б’ються з шершнями. Жало бджоли не пробиває броню шершня, тому коли шершні проникають до вулика, бджоли піднімають у ньому температуру майже до 47 °С. Цього достатньо, щоб убити шершнів, а ще на градус спекотніше – і бджоли теж загинуть.

Бог наділив Своїх створінь здатністю підтримувати й отримувати фізичне здоров’я. Але якщо йдеться про духовне здоров’я, ми повинні повністю покластися на те, що зробив Ісус Христос, Син Божий, щоб ми отримали духовне здоров’я.

#ДеньзТворцем


Книга Приказок 18:14

«Дух чоловіка допомагає йому долати хворобу, а дух зламаний нікому не допоможе».

Молитва: Господи, я дякую Тобі за те, що Ти дав мені духовне зцілення через прощення. Амінь.