Айє-айє: їжа по клацанню пальців

Айє-айє, або мадагаскарська руконіжка – один із найдивніших приматів у світі. Його незвичайні риси говорять про розумний задум, яким він був створений для заповнення унікальної ніші в природі, а зовсім не про щасливу еволюційну випадковість.

Айє-айє мешкає на Мадагаскарі. Це маленька істота з великими вухами та дуже своєрідним середнім пальцем руки – дві останні фаланги довгі та безволосі. Руконіжка пересувається по деревах і постукує пальцем по гілках – так він шукає личинок. Слух в айє-айє настільки чутливий, що він розрізняє, де в деревині є ходи личинок. Він не просто відчуває, чи є там хід чи ні – він здатний на глибині 2,5 сантиметрів від поверхні почути рух личинки. Коли айє-айє знаходить майбутній сніданок, він починає гризти дерево гострими різцями. Йому не потрібно перейматися тим, що зуби можуть зламатися або стертися, поки він вгризається в тверде дерево. Його зуби влаштовані не як у примата, а як у гризуна – вони ростуть все життя руконіжки, і так само сточуються. Ось руконіжка прогриз деревину до ходу личинки. Своїм довгим пальцем він, як гачком, чіпляє личинку і витягає з отвору – сніданок готовий. У цьому середовищі, де не водяться дятли, айє-айє виконує їхню функцію – знищує шкідників, які живуть під корою та в деревині.

Айє-айє цілком очевидно виник у результаті особливого задуму, його специфічні властивості призначені для того, щоб забезпечити йому відмінне існування у ніші, не заповненої в його  середовищі проживання. Наш Бог-Творець не тільки населив Землю, Він створив усі живі істоти такими, щоб їм було комфортно жити.

#ДеньзТворцем


Книга пророка Ісаї 45:18

«Господь дав небесам життя. Він — Бог. Він землю сформував і сотворив, зробив міцною, витривалою її. Створив її, аби не пустувала, аби населена була». Господь говорить: «Я — Господь, богів немає інших».

Молитва: Дякую Тобі, любий Батьку, за дивовижне багатство Твого Творіння. Амінь.