Аеродинамічні пальці

Аеродинаміка, наука про польоти, – наука дуже складна, тому що на тіло, що знаходиться в стані польоту, діє дуже багато різних сил: і сили, необхідні для польоту, і сили опору, що діють на об’єкт, що летить. У кожну категорію входить цілий список додаткових сил, на які впливають форма об’єкта, що летить, форма і довжина крила, швидкість і висота польоту. Сили, що діють на літаки, що літають на великій висоті, визначають їх форму, і саме тому такі літаки мають дуже довгі крила.

Особливо дослідників цікавить явище турбулентності: виникнення потоків та завихрень повітря у кінця крила. Чим коротше крило, тим більше вихрових потоків утворюється у кінчика крила, тим більше турбулентність з’їдає енергії, і тим більш руйнівний вплив на об’єкт. Для зменшення турбулентності дослідники пробували найрізноманітніші типи крила. Інженери відносно досягли успіху, зменшивши турбулентність за допомогою пристрою з назвою «кінцева аеродинамічна поверхня крила» (КАП крила) або в просторіччі «крильця». Ви могли бачити його – деякі літаки на кінці крила мають таке маленьке вертикальне крильце.

Дослідники зі Швейцарії вивчали грифів і стерв’ятників, сподіваючись знайти краще рішення проблеми, тому що у грифів при порівняно невеликому розмаху крила напрочуд низька турбулентність. Вчені виявили, що завихрення біля крила грифа не утворюються через пір’я, що окремо стирчить, на самому кінці крила птахів. Тоді вчені спробували зробити крило, яке закінчувалося довгими витягнутими пластинами, схожими на пальці. І нове крило виявилося вчетверо ефективнішим, ніж звичайне крило стандартного дизайну, яке зараз використовується в авіації.

Потрібно мати дуже сильну віру в еволюцію, щоб вважати, що природний відбір так добре знайомий з аеродинамікою. Очевидно, що грифи та стерв’ятники були створені розумним Творцем, який розуміє закони аеродинаміки навіть краще, ніж ми з вами!

#ДеньзТворцем


Книга Буття 1:20

«І сказав Бог: Нехай виведе вода плазунів, живі душі, та птахів, які літають над землею по небозводі! І сталося так».

Молитва: Дякую Тобі, любий Отче, що ми можемо бачити Твою мудрість у Творінні. Амінь.